Четвер, 25.04.2024, 11:37
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти Барської райдержадміністрації

Форма входу

Головна » 2016 » Лютий » 1 » Пам’яті героїв Крут
09:23
Пам’яті героїв Крут

    Бій під Крутами – це героїчна і водночас трагічна сторінка нашої історії, а 29 січня увійшло в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.

Бій тривав кілька годин. У результаті вдесятеро чисельніше російське військо, зустрівши неочікуваний опір, зазнало значних втрат і зупинилося на кілька днів на цьому рубежі. Відчайдушно і героїчно захищали свою землю юні українські патріоти. Усі стояли до останнього подиху.

    Тоді загинув цілий студентський курінь, триста юнаків – цвіт української молоді.

    З нагоди роковин бою під Крутами в ЗОШ І-ІІІ ст. №3 пройшла низка цікавих та змістовних заходів. Так учні 8-А класу (кл.керівник Присяжнюк О.А.) відвідали районну дитячу бібліотеку, де дізналися про обставини героїчного подвигу української молоді. Учні  поділилися своїми враженнями про почуте.

Ольхов Максим:  «Сьогодні я дізнався про історію під Крутами. Розповідь була цікавою, дохідливою, але сумною. Бій забрав багато життів, але Україна відвоювала свої  кордони і право на існування».

Ніколайчук Володимир : «Для мене розповідь про бій під Крутами показала, наскільки відданими можуть бути люди своїй країні та наскільки сильними можуть бути люди. Хоча з української сторони загинуло більше трьохсот студентів, але зі сторони ворога втрати теж були чималі».

Краєвська Анна: «Мені сподобалася розповідь про героїчний бій під Крутами тим, що патріоти України, студенти, які не тримали зброї в руках, виступили на захист Вітчизни. Напевне, усім потрібно бути такими ж патріотами, як і ті студенти».

 Героїчній  і водночас трагічній події в історії українського народу  було присвячено і виховний захід  «Крути - наша гордість і слава, там соколи юні у вічність пішли», який підготували учні 6-Б класу (кл. керівник І. Стаднік). Події 98-річної давнини не залишили байдужими жодного школяра, адже і сьогодні іде боротьба за незалежність і територіальну цілісність нашої держави, і сьогодні гинуть кращі її сини. Свічу пам’яті запалили учасники дійства на згадку про загиблих захисників України.  На завершення заходу учні класу прочитали вірш П. Шкраб`юка «Бій під Крутами», який неначе об’єднав усі покоління патріотів нашої Батьківщини.

Супроти хижої навали,

Супроти смерті, - в стужу й сніг –

Ось тут вони, ось тут стояли,

І всього жменька -  триста  їх.

 

Стихали Києва хорали.

Його заслін – ці юнаки.

Ось тут – редут. Ось тут вмирали,

Приймали кулі і штики.

 

І пам’яттю  не оминути

Останній бій, останній крик,

Ці Фермопіли наші  - Крути,

А Берестечко – їх двійник.

 

Ген визирала мати сина.

Дівчати в’яли на порі.

Лиш червонилася калина

Ще дужче в кожному дворі.

 

І не уславлені спартанці,

А хлопці з роду відчайдух –

Ці гімназисти, ці повстанці…

Ось тут їх непоборний дух.

 

І слава їх встає, не вмерши,

Ятрить крізь відстані і час.

Було їх триста… Триста перший –

І ти, і я, і кожен з нас.

             Тож 29 січня увійшло в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.  

    

Переглядів: 529 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
www.pedpresa.com

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz