Субота, 20.04.2024, 07:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти Барської райдержадміністрації

Форма входу

Головна » 2012 » Листопад » 14 » День української писемності та мови
14:53
День української писемності та мови

                                              

        Український народ має давню історію, він витворив оригінальну і неповторну культуру, відому всьому світові. Однак найголовнішою його ознакою, що дає йому право називатися нацією, є мова - його найбільша духовна цінність, його суть, основа його буття. Це найдорожчий скарб, переданий українцям сотнями й сотнями попередніх поколінь. Без неї, як без сонця, повітря, води, людина не може існувати. А щоб знати мову, глибоко розуміти висловленні думки, вправно користуватися дзвінким і гучним рідним словом, треба цікавитися ним, любовно вивчати і аналізувати кожне слово, виховувати в собі інтерес до рідної мови, навчитися розуміти її красу. 

         9 листопада, у день Преподобного Нестора – Літописця, національне свято  - День української писемності та мови.  В цей день у ЗОШ І-ІІІ ст. №3  м. Бара було реалізовано проект «З Україною в серці», метою якого було: ознайомити учнів з виникненням писемності; показати красу і  багатство  рідної  мови,  її  різноманітні  можливості,  довести,  що  рідна  мова— це  духовна  святиня,  найбільший  і  найдорожчий  наш  скарб.  Сприяти  розширенню  словникового  запасу  школярів,  розвиткові   творчих  здібностей,  бажанню  берегти  свою  національну  культуру.  Розвивати  почуття  національної  гідності.  Виховувати  потребу  зберігати,  як  святиню,  все  те,  що  пов’язує  нас  із  рідною  землею;  любов  до  національних  традицій,  народної  мудрості,  до  краси  і  гармонії  рідного  слова.

В цей день учасники проекту  організували  акцію «Вишиванка» , книжкову виставку «Душа, що не знає літер, -  мертва душа»,  випустили загальношкільну газету «О мово рідна!», підготували виступ  лекторської групи, учні усіх класів випустили тематичні газети та оформили куточки; в початковій школі було проведено святкові дитячі ранки, а в актовій залі школи для учнів 5-11 класів пройшло театралізоване дійство  «Мова – безцінний скарб народу». На завершення учні 9- 11 кл. взяли участь у написанні Всеукраїнського диктанту. Епіграфом проекту стали слова відомого українського поета слова В.Сосюри «О мово рідна! Їй гаряче віддав я серце недарма! Без мови нашої, юначе, й народу нашого нема».

                                       

Школа була особливою у цей день:  учні та вчителі  одягли українські національні костюми, тим самим піднімаючи урочистий настрій. На перервах лунали українські пісні патріотичного спрямування. В кожному класі панувала особлива атмосфера піднесеності і гордості за нашу країну, її неповторну, співучу мову, яку кожен моє плекати і берегти, бо ж мова – це душа народу!   А коли  зі сцени пролунало щире та тепле українське слово, проникливі вірші, присвячені мові Кобзаря, чарівні українські пісні,  присутні у залі, довго аплодували, бо виступ  не залишив байдужим нікого: виразна дикція та бездоганне літературне мовлення ведучих свята   Христини та Іванни Максимичів, яскравий виступ старшокласників Станішевського Дмитра та Козловського Станіслава у ролі засновників слов'янської азбуки - братів Кирила та Мефодія, яскравий виступ Ольги Ковальчук із 7 кл.,  виразне читання поезії учнями 6 –х класів, які зуміли передати щастя і горе, радість і смуток, любов і ненависть -  в поетичному слові.

         Завдяки організаторам цього неповторного проекту вчителям української мови та літератури Трохимчук З.Є., Присяжнюк О.А., бібліотекарю Кльоц О.Л., класним керівникам 1-11 класів, батькам  вдалося поринути у світ мови, оцінити її важливість в сучасному житті та отримати задоволення від побаченого.

         Керівник проекту заступник директора школи з виховної роботи Галкіна І.Ю.. підводячи підсумки проекту зазначила: « Кожне слово, кожен звук рідної мови - найкрасивіші, тож нехай ця краса ніколи не в'яне і викликає у нас почуття гордості щоразу, коли звучить наша українська мова - одна з наймилозвучніших мов світу».

 

Переглядів: 634 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
www.pedpresa.com

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz